Ai! Imagoschade: Wat nu? - infour

Posted by | juni 15, 2018 | Blog | No Comments

Ondanks de afwezigheid van het Nederlands Elftal zal het niemand zijn ontgaan dat het WK voetbal in Rusland in volle gang is. Vanzelfsprekend zijn alle wedstrijden rechtstreeks op televisie te volgen en is er volop aandacht voor alle sportieve ontwikkelingen bij de deelnemende teams. Tegelijkertijd berichten veel media – opnieuw – over de manier waarop de Russen het wereldkampioenschap indertijd toegewezen hebben gekregen. De zweem van omkoping en corruptie hangt zelfs een decennium na de toewijzing nog steeds over het toernooi.

Het WK In Rusland – en om andere redenen ook de volgende editie in Qatar – hebben te maken met een groot imagoprobleem. Waarschijnlijk zal dat voor altijd zo blijven, hoe mooi en positief de WK’s ook verlopen. Gelukkig voor FIFA en Rusland komen de toeschouwers toch wel, want het is nou eenmaal een WK voetbal. Maar een ‘normaal’ bedrijf of organisatie met een imagoprobleem ziet ongetwijfeld het aantal klanten en de inkomsten teruglopen. Des te belangrijker is het om als onderneming tijdig te bouwen aan een sterk, eigen verhaal, met onder andere waarom je doet wat je doet. Door openheid in je werkzaamheden en doelstellingen te betrachten, en doelgroepen zo veel mogelijk bij je bedrijf te betrekken, creëer je een mooie basis waarop bij tegenslagen altijd terug kunt vallen. Tenslotte vergeven klanten en andere stakeholders je eerder een ‘misstap’ als ze je goed kennen en begrijpen.

Belangrijke les
De meeste bedrijven blijven ongetwijfeld gevrijwaard van corruptie en omkoping, maar er zijn genoeg zaken die je onderneming plotseling kunnen overkomen en op een negatieve manier aan je merk kleven. Soms heb je geen invloed op de imagoschade die je daardoor lijdt, maar geregeld zeker wel. In veel gevallen speelt het op de juiste manier inzetten van (crisis)communicatie hierbij een belangrijke rol. Een goede les die is mee te geven: probeer bij een geval van nakende imagoschade zo open en eerlijk mogelijk te zijn. Klanten, leveranciers, de maatschappij en media houden niet van bedrijven die om de hete brij heen draaien of – nog erger – liegen. Ook bij crisiscommunicatie draait alles om het verhaal dat je vertelt. Zodra je onderneming om de één of andere reden op een negatieve manier onder een vergrootglas komt te liggen, is het belangrijk om eerst terug te gaan naar de tekentafel voor een goed, samenhangend verhaal. Een wijze les, die ze in Rusland en Qatar waarschijnlijk hebben gemist.