Komkommertijd! Tijd voor PR - infour

Posted by | juli 18, 2018 | Blog | No Comments

Het is weer komkommertijd! Traditioneel geven de media de zomermaanden deze benaming, omdat het nieuwsaanbod dan beperkt zou zijn. Politici zijn met vakantie, communicatieafdelingen werken op halve kracht en – niet onbelangrijk – veel journalisten zitten op een strand ergens ver weg. Vaak leidt de komkommertijd er toe dat de meeste gekke of zelfs totaal onbelangrijke berichten dagenlang de nieuwsbulletins domineren. Blijkbaar ligt de lat van wat nieuws daadwerkelijk nieuws maakt in juli en augustus een stuk lager bij op halve kracht draaiende redacties. Allemaal onder het mom: ‘Het is toch komkommertijd?’

In een tijd waarin we 24/7 met elkaar in contact zijn en bloot staan aan een continue stroom van berichten, is er eigenlijk geen sprake meer van komkommertijd. Het nieuws blijft zich opstapelen, ook in de zomermaanden. Dat de perceptie bij journalisten anders is, biedt kansen voor bedrijven en organisaties die zich willen profileren via de media. Als je naar buiten treedt met een wat luchtigere en wellicht iets minder nieuwswaardig PR bericht, dan is er een reëlere kans dat media daar tijdens de zomer in geïnteresseerd zijn. Tenslotte menen journalisten in juli en augustus allang blij te zijn dat ze überhaupt iets kunnen melden. De inhoud? Die is voor hen vaak van ondergeschikt belang.

Perceptie doorslaggevend
Nog blijer worden media van organisaties en bedrijven die tijdens de komkommertijd met inhoudelijk sterke en nieuwswaardige onderwerpen bij hen komen. Opnieuw speelt de perceptie hierbij een doorslaggevende rol. Journalisten zijn in de veronderstelling dat er nauwelijks nieuws is. Dus als zich dan een aantrekkelijk onderwerp aandient, dan wordt dat direct omarmd. Een win-win situatie voor de journalist én het bedrijf of organisatie, dat het podium krijgt waarnaar werd gezocht.

Waarom wachten?
De hamvraag is dus: ‘Moet ik met mijn bedrijf of onderneming nou tijdens de komkommertijd de media opzoeken met mijn PR boodschap of toch niet?’ Eigenlijk moet de vraag anders zijn geformuleerd: ‘Waarom zou ik tijdens de komkommertijd níet de media opzoeken?’ Journalisten zijn juist dan ontvankelijker voor nieuws van externe partijen. Bovendien – dat is niet bepaald onbelangrijk – kan wachten tot september een vervelende consequentie hebben. Tenslotte is in de hoofden van het journaille en een heleboel collega-bedrijven en organisaties de komkommertijd dan voorbij, en volgt weer de bekende stortvloed aan berichten. Des te lastiger om er dan met je boodschap bovenuit te springen.